Unul din primele lucruri pe care mi le aduc aminte cand am fost promovat pentru prima oara intr-o pozitie de management a fost numarul mare de emailuri si telefoane de felicitare pe care le-am primit si chiar o marire de salariu si un birou un pic mai mare.
Al doilea lucru pe care mi-l aduc aminte in mod clar, a fost faptul ca in urmatoarele saptamani am petrecut nopti intregi cautand, citind si intreband diversi oameni despre lucrurile pe care ar trebuie sa le fac diferit acum cand eram manager si nu doar un membru al echipei.
Carti, articole, reviste de business, cursuri de leadership si sfaturi de la manageri seniori. Toate m-au ajutat sa ma obisnuiesc cu noua pozitie dar trebui sa va spun ca nu a fost un lucru usor. Imi parea o lista care nu se mai termina.
Daca acest lucru iti suna familiar iata cateva lucruri critice la care ar trebui sa fi atent ca manager:
- Construieste-ti credibilitatea personala
Este mereu o idee buna sa initiezi conversatii cu membrii echipei pentru a clarifica schimbarea de pozitie, obiectivele tale si pentru a agrea asupra modului in care veti comunica si colabora pe viitor. Acest lucru iti va da sansa de a arata ca esti implicat si astfel vei putea sa eviti orice neintelegeri sau perceptii gresite despre rolul tau in cadrul echipei. Informeaza echipa cu privire la actiunile pe care urmeaza sa le faci in numele lor chiar daca nu reusesti de fiecare data sa obtii ceea ce ei ti-au cerut. Faptul ca esti deschis si onest va creste gradul tau de credibilitate.
- Obtine sprijinul managementului
Persoanele proaspat numite in pozitii de team lead sau management care se concentreaza doar pe nevoile echipei pierd din vedere un ingredient cheie pentru succes: satisfacerea nevoilor de busines ale managerilor lor. Alinierea prioritatilor tale cu cele care managerului tau te ajuta sa dezvolti un parteneriat care poate sa iti asigure resursele si sprijinul necesar pentru echipa ta.
- Incepe usor pentru a putea sa accelerezi mai tarziu
“Ma simteam energizat si motivat de noua pozitie pentru ca aveam sansa sa schimb totul…dar s-a dovedit prea greu!” – aceasta este una din afirmatiile pe care le aud cel mai des in discutiile mele cu diversi manageri.
Incepe usor, concentreaza-te pe a obtine un echilibru intre sarcinile de rutina si cele noi si daca vrei sa schimbi ceva orienteaza-te pe un singur lucru. Tine mine, la inceput este mai bine sa promiti putin si sa oferi mult cel putin pana inveti cum sa echilibrezi sarcinile tale cu sarcinile echipei.
- Cere feedback in mod constant
Atunci cand coordonezi o echipa trebuie sa fi deschis in a-ti adapta stilul de leadership la echipa si mediu, daca vrei sa obtii rezultate. Roaga-i pe cei din jur (membrii echipei, managerii tai sau colegii tai) sa iti ofere feedback si nu astepta ca ei sa faca asta – asta daca vrei sa intelegi cum percep altii actiunile tale si daca sunt diferente de perceptie intre intentiile tale si efectul lor asupra celorlalti.
- Dezvolta-ti noi abilitati
“What got you here won’t get you there” este titlul cartii despre leadership scrisa de Marshall Rosenberg. Pentru a avea succes in noul rol trebuie sa iti imbunatatesti nivelul abilitatilor interpersonale: comunicare, abordarea conflictelor sau coaching (acestea sunt doar cateva exemple). Cauta traininguri, carti sau instrumente de auto-evaluare care sa te incurajeze sa iesi din zona ta de confort si decide ce se potriveste situatiei tale. Pe masura ce evoluezi ii poti ajuta si pe cei din jur sa se dezvolte care este de fapt unul dintre cele mai importante obiective pe care le ai ca manager.