
O mare parte din succesul unui proiect de IT tine de un time management foarte bine pus la punct din partea tuturor membrilor echipei. In acest articol ne uitam la cele mai comune provocari legate de time management in proiectele de IT si ce trebuie sa faci pentru a le evita. Indiferent de pozitia pe care o ocupi in echipa, programator, manager de proiect, tester sau team lead aceste sfaturi te pot ajuta sa cresti sansele de succes ale proiectului si sa iti pastrezi energia si motivatia la un nivel ridicat.
Provocarea 1: Lipsa de planificare
In ciuda schimbarilor dese care au loc in proiectele de IT oricine care vrea sa aiba succes ar trebui sa aiba o lista clara de TO DO (pe zi, saptamana si luna). Indiferent ce sistem folosesti – MS Project, Excel sau post-it-uri. Acesta trebuie sa fie valid si la zi.
Provocarea 2: Calea samuraiului
Foarte multe persoane implicate in proiecte de IT au o mentalitate de tip lup singuratic. In realitate, intr-un mediu in care o mare parte a proiectelor depind de echipe si nu de indivizi, aceasta mentalitate nu functioneaza. Stabileste o limita de timp pentru fiecare sarcina – o ora, spre exemplu. Si atunci cand intampini dificultati cere sfatul colegilor. Te ajuta sa economisesti timp si nu mai este nevoie sa reinventezi roata.
Provocarea 3: Prioritizare!
Este foarte placut sa incepi sa implementezi functiuni – sa codezi sau sa incepi testarea. Gresit! Uita-te la modul in care team lead-ul a structurat sarcinile. Gaseste sarcinile care sunt critice sau neclare si incepe cu ele. Acest tip de abordare va creste gradul tau de succes.
Provocarea 4: Centrul Universului
Exista o tendinta din partea celor implicati intr-un proiect sa se concentreze strict pe activitatile lor si sa uite sa priveasca intregul tablou. Nu trebuie insa sa uiti ca partea ta din proiect nu reprezinta intregul proiect. Programul de software poate sa contina nenumarate aplicatii cu o multitudine de componente. Asa ca nu uita sa te gandesti la modul in care partea ta din proiect se integreaza cu restul si discuta cu echipele sau persoanele responsabile punctele de integrare.
Provocarea 5: Ambuteiaje
Toate sarcinile de lucru pot fi impartite in doua categorii: individuale si de grup. Pentru a fi mai productiv pe sarcinile individuale este ideal sa aloci o ora sau doua la inceputul sau la finalul zilei. Astfel cresc sansele de a avea un mediu mai liber de distractii si implicit mai productiv pentru tine.
Provocarea 6: Definitia lucrului terminat
Scrierea codului sau rularea unor scripturi nu sunt indeajuns. Trebuie sa te asiguri ca acel cod a fost compilat, ca s-a facut testarea, ca ai primit feedback pe cod din partea colegilor, ca l-ai implementat, ca ai analizat logurile si ca ai documentat toate aceste lucruri.
Provocarea 7: Intervale de timp
Un calendar care este plin de intalniri este un exemplu de time management incorect. Incidente de productie, cerinte venite din partea superiorilor sau alte cerinte neplanificate dar critice pot sa dea peste cap planul tau initial. Idea este sa ai un tampon intre intalniri. El nu este acolo pentru a te ajuta sa te relaxezi ci pentru a-ti permite sa iti continui sarcinile dar in acelasi timp sa fi pregatit pentru orice eventuale intreruperi. Aceasta regula va deveni din ce in ce mai importanta pe masura ce vei avea pozitii cu un grad ridicat de responsabilitate.
Provocarea 8: Probleme de prioritizare
Persoanele care nu folosesc matricea Eisenhower in proiectele de IT vor descoperi in curand ca rolul lor seamana mai degraba cu cel al unui pompier sau ca proiectul lor a esuat.
Provocarea 9: Program de lucru dezechilibrat
Foarte multi programatori lucreaza pe sarcini dificile pentru mai mult de 12 ore pe zi. Acest lucru merita facut pentru perioade scurte de timp: lansari cheie, pregatiri pentru conferinte, faza de start-up. Insa cu cat devin mai dese, aceste situatii vor duce la scaderi de performanta, probleme de sanatate si provocari in viata personala.