
In 2014, Clujul a fost gazda unui eveniment tehnologic de anvergură, intitulat Techsylvania, care s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile. În cadrul acestuia a avut loc un hackathon de 24 de ore concentrat pe tehnologii “wearable” şi “connected devices”, precum şi o conferinţă pe teme de tehnologie şi inovaţie, la care au participat speakeri din 8 ţări.
Hackathonul, care este prin definiţie un prilej de reunire a programatorilor, dezvoltatorilor de software, designerilor şi managerilor de proiect pentru a colabora intensiv în scopul creării un produs final inovator, a avut loc la Cluj Hub şi a fost moderat de către Dan Romescu, co-fondatorul Droidcon.
În cadrul acestuia au participat peste 100 de persoane, formând 14 echipe, care au lucrat timp de 24 de ore la un produs tehnologic, care să aducă ceva nou industriei, prin intermediul unor device-uri, precum: Google Glass, Oculus VR, Leap Motion, Pebble Watch, UP by Jawbone, Sony Smartwatch 2, Withings, Onyx Beacons, Little Printer, The Eye Tribe Tracker sau EpsonMoverio BT-100.
Marele câştigător al primei ediţii a hackathon-ului Techsylvania a fost SecurEye, care prin utilizarea The Eye Tribe, permite introducerea codul PIN în ATM, fără folosirea mâinilor.
În data de 2 iunie, la Cluj Arena a avut loc conferinţa propriu-zisă, care a reunit peste 270 de participanţi din mai multe ţări. Pe scena au urcat 18 speakeri, ale căror discursuri au acoperit teme variate.
Printre cei care au luat cuvantul s-au numărat Andy Piper, Developer Advocate la Twitter, care a glosat pe tema Internet of Things, Semyon Dukach, care ne-a povestit cum a devenit Managing Director la Techstars, începând de la jucător profesionist de BlackJack la investitor de tip angel, Marcus Segal, ex-COO Casino Division Zynga & Entrepreneur in Residence la The Summit, strateg şi manager de operaţiuni cu peste 15 ani de experienţă în domeniul tehnologiei, care a detaliat greşelile comune făcute de startup-uri, dar şi HP Jin, co-fondator şi CEO Telenav, care a vorbit asistenţei despre felul cum se poate transforma un startup într-o companie listată la bursă.
In această vară, în perioada 6-9 Iunie, Techsylvania se pregătește pentru a doua editie, fiind așteptate la Cluj peste 600 de persoane interesate de tehnologie și inovație. Printre speakerii confirmați se afla Jambu Palaniappan, General Manager pe regiunea CEE pentru gigantul Uber si Rohan Chandran, Vice President la Telenav. Organizatorii evenimentului promit cateva nume sonore din industrie, dar si o serie de tehnologii foarte inovative din domeniul wearables si connected devices pentru maratonul de programare focusat.
Daca te numeri printre pasionatii de tehnologie si inovatie, dar si produse cu potential disruptiv, ne vedem la Techsylvania intre 6 si 9 Iunie!
*Mai multe detalii despre program şi invitaţii evenimentului sunt disponibile pe site-ul Techsylvania http://techsylvania.co, preţul biletelor early bird fiind de 49 EUR (sau 89 EUR bilet de tip VIP) pana la finalul lunii Februarie, iar înregistrările pot fi efectuate online pe site-ul evenimentului.