
In 1896 economistul italian Vilfredo Pareto a dezvoltat regula 80-20, o regula care a fost si este aplicata intr-o varietate de domenii. Pe scurt, aceasta regula spune ca 80% din efecte sunt create de 20% din cauze. Sau ca sa o spunem altfel, 20% din investitia ta iti genereaza 80% din venit. Aceasta regula este valabila nu doar din punct de vedere economic ci si ca o abordare practica si eficienta in ceea ce priveste obiectivele tale de invatare in 2016.
Intr-o piata aflata itnr-o continua crestere, programatorii, testerii, analistii sau inginerii (ca sa numim doar cateva profesii) primesc constant oferte de angajare noi si interesante in toata lumea. Acest lucru inseamna si ca oportunitatile de invatare sunt mult mai mari. Trainingurile, cursurile online, mentoratul sau proiectele de coaching acopera o arie larga de abilitati – mai multe decat ne-am fi putut imagina in trecut. Insa aici apare intrebarea cu privire la ce subiecte sunt relevante pentru munca si cariera unei persoane care lucreaza in IT.
Este evident ca ar trebui sa te concentrezi pe a-ti perfectiona competentele tale de programare – baza succesului tau pe piata de IT. Insa acest lucru nu iti va asigura o cariera excelenta in aceasta industrie. Pe masura ce mai multi oameni din proiectele de software development incep sa comunice cu reprezentanti din partea clientului, colaboratori externi sau utilizatori apare nevoia dezvoltarii unui alt set de abilitati. Chiar daca acestea nu sunt tehnice ele au un impact major asupra carierei tale.
Bineinteles ca foarte multe websiteuri si publicatii au liste peste liste cu abilitatile pe care ar trebui sa le dezvolti si cursurile pe care ar trebui sa le faci.
Insa apare urmatoare intrebare: cat timp si energie ar trebui depui pentru a-ti dezvolta o serie de competente care nu sunt in mod specific legate de munca pe care o desfasori sau interesele pe care le ai? Si aici intervine idea de 20%. Mai jos sunt ariile pe care iti recomand sa te orientezi in 2016 ca specialist IT:
- Invata cum sa facilitezi prezentari bune – un screenshot sau o linie de cod iti vor impresiona colegii insa abilitatea de a tine o prezentare buna iti ofera posibilitatea de a mentine vie atentia persoanelor cheie din proiectele in care esti implicat si poate face diferenta intre un client fericit si unul plictisit. Invata cum sa iti controlezi ritmul discursului, cum sa folosesti elemente vizuale pentru a mentine interesul audientei si cum sa transmiti un mesaj care ramane in mintea oamenilor si dupa ce au plecat
- Dezvolta-ti abilitatile de vanzare – aceasta arie o urmeaza in mod natural pe prima. Chiar daca tu crezi ca nu vinzi nimic in rolul tau actual acest lucru este departe de adevar. Vinzi idei, puncte de vedere si in cele din urma imaginea ta (sau brandul tau). Pentru a intelege cum sa transformi un detaliu functional intr-un beneficiu pentru utilizator sau cum sa scoti in evidenta abilitatile tale intr-un interviu, competentele de vanzare sunt aliatul tau indiferent de rolul pe care il ai
Orice training pe elementele de baza este bun dar uneori o carte te poate ajuta la fel de mult. Pentru 2016 recomand “Drive” de Daniel Pink sau “Spin Selling” de Neil Rackham.
- Invata sa lucrezi cu valorile tale. Intr-un mediu aflat in continua schimbare, cel mai potrivit rol pentru tine va fi in echipa sau compania care se aliniaza cu valorile tale. Proiectele apar si dispar si la fel si aspectele financiare insa idea de a fi aliniat cu valorile si principiile tale va face diferenta intre a alege un proiect care arata bine si unul care chiar te va ajuta sa cresti. Pe aceasta arie sunt disponibile destul de multe optiuni de la colaborarea cu un coach pana la participarea la workshopuri de self-leadership
Daca vei investi timpul tau in dezvoltarea acestor 3 abilitati modul in care lucrezi se va schimba radical si la fel si cariera ta.