Interviu
Victor Miron, fondator “Cărțile pe față”

Pentru că dezvoltarea personală este un element cheie al oricărei persoane de business, Victor Miron, inițiatorul “Cărțile pe față” ne va arăta importanța lecturii, în cadrul unui interviu…
1. Bună Victor, îți mulțumim că ai acceptat să răspunzi la acest interviu. Pentru cine nu știe încă, cine ești și cu ce te ocupi?
Sunt un idealist cu inițiativă, cititor de cursă lungă și iubitor de oameni. Sunt bucuros că am pus umărul la: pedrumulcelbun.ro, Service Auto Iovi, UseTogether, appFavorit.es, verificamasina.ro și alte câteva nebunii.
2. Cum și când a apărut proiectul “Carțile pe față” #bookselfie?
La finalul lui 2013 mi-am propus ca în 2014 să reîncep să citesc mai mult. După 3 săptămâni în care am citit minim o oră pe zi mi-am dat seama că sunt mult mai creativ. Am ales să propun prietenilor de pe Facebook să citească și ei, “dându-mi cărțile pe față”, pe poza de profil. De curând o auzisem pe Adela Mureșan ținând un discurs de încurajare a lecturii intitulat Cu cărțile pe față. I-am luat recomandarea la propriu și am dus-o în lumea virtuală, explicând că ne recomandă și ne reprezintă mai mult cărțile citite decât culoarea ochilor sau freza.
3. Ce presupune un book selfie?
Un book selfie e un selfie cu o cauză, cauza lecturii. Presupune un selfie în care se vede și o carte.
4. Cât de mare e comunitatea “Carțile pe față” în prezent?
Ne apropiem de 12 000 de fani pe pagina de Facebook, pe care o avem abia din martie.
5. De ce crezi că acest proiect a crescut atât de mult într-un timp atât de scurt?
Cred că toată lumea e de acord că e bine să citești. Nu am auzit pe nimeni să spună că e greșit să citești. Noi am reușit să le arătăm oamenilor că pot găsi timp să citească și am reușit să îi facem să își recomande prietenilor cărți.
6. Care a fost cel mai inedit moment de până acum din proiectul “Carțile pe față”?
Au fost multe și frumoase. A fost cu adevărat impresionant faptul că am primit 5 mesaje de la elevi de clasa a 12-a care ne-au scris să ne anunțe că au pomenit campania noastră la Bac la examenul de limba și literatura română. Asta în condițiile în care nu îi cunoaștem personal pe acei tineri.
7. Ce campanii presupune acest proiect? Cum crezi că ajută acestea?
Avem în jur de 15 acțiuni până acum în campanie și sunt care mai de care mai trăznite (de la cabinet stomatologic anticariat, anti-cariat și până la “Gala cititorului”). Noi pretindem că prin toate activitățile noastre demonstrăm că dacă citești, îți dezvolți creativitatea.
8. De ce crezi că trebuie să citim mai mult?
Cititul nu e un scop în sine. Nu trăim pentru a citi, dar citim pentru a putea trăi mai frumos. Cititul e hrană și exercițiu mental, îți dezvoltă empatia și inteligența emoțională și te face să te exprimi mai frumos, atât în scris cât și în viu grai.
9. Cum te-a ajutat până acum pe tine cititul?
În cărți mi-am găsit modele. În liceu m-au marcat iremediabil persoanaje ca: Don Quijote, Micul Prinț, prințul Mîșkin (Idiotul lui Dostoievski).
10. Cum crezi că poate contribui cititul la dezvoltarea profesională și personală a oamenilor de business?
Cărțile pot oferi educația atât de importantă în dezvoltarea profesională și în dezvoltarea propriilor afaceri. Ne mai pot aduce ideile care fac posibilă inovația și ne mai ajută foarte mult să scriem bine chiar și acele mailuri atât de puțin atrăgătoare.
11. Ce cărți de business recomanzi cititorilor revistei evenimentebiz.ro și de ce?
Mi-a plăcut mult Pierderea virginității a lui Richard Branson, Cei care schimbă jocul, scrisă de Andreea Roșca și Mona Dîrțu și reWork de Jason Fried. În general, cărțile de la editura Publica sunt foarte bune pentru zona business.
Prima spune o poveste fascinantă despre antreprenoriat – cu urcușuri și coborâșuri – de unde poți înțelege și te poți molipsi cu atitudinea lui Richard Branson.
A doua carte spune alte șapte povești antreprenoriale românești foarte interesante și e foarte bine scrisă, chiar foarte bine.
A treia e o carte foarte concisă, care te va face să îți pui întrebări și să înțelegi importanța eficacității.
12. Numește o carte pe care crezi că oricine ar trebui să o citească.
Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupery. E scurtă dar e plină de învățături minunate.
13. La ce alte noutăți să ne așteptăm de la tine în viitor?
Urmează lansarea cărții Cărțile pe față, o campanie numită donator de carte și colaborări cu o serie de primării care vor să ducem campania și la ei în orașe.
14. Unde putem afla mai multe depre “Cărțile pe față”?
Ne găsiți pe pagina de facebook și pe grupul de discuții.
Vezi revista online evenimentebiz!