
Lorand Soares – Szasz
Pentru acest prim număr al revistei, l-am rugat pe unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți speakeri din România să ne împărtășească din experiența sa legată de evenimentele de business, în cadrul unui interviu. Iată ce a ieșit…
1. Bună Lorand, mulțumim că ai acceptat acest interviu. În cazul în care încă mai sunt persoane care nu au auzit de tine, cine ești și cu ce te ocupi?
Numele meu este Lorand Soares Szasz și îi ajut pe oamenii de afaceri care au o afacere de 5-10 ani să ajungă la nivelul în care afacerea să funcționeze fără ei. Îi ajut să își crească vânzările și profitul fară să facă investiții extraordinare. Îi ajut să recruteze și să iși motiveze oamenii. Identific cu ei cele mai bune metode de promovare și canale de vânzări.
Petrec mult timp pe scenă vorbind în fața la mii de oameni de afaceri din toată țara și străinatate și în acelasi timp sunt antreprenor. Am trei firme și încă două în dezvoltare.
Trec prin provocările cu care se întalnește orice om de afaceri și mă bucur de fiecare client câștigat. 🙂
Am o soție frumoasă pe care am “furat-o” din Portugalia și cu care îmi place să calătoresc două luni pe an.
2. Cum ai început cariera în sfera trainingurilor și a business coachingului?
Nu am visat de mic copil să ajung trainer sau coach când o să cresc mare. Nici nu mi-am ales în mod conștient această direcție în școală. Cariera mea s-a dezvoltat în această direcție și pe parcurs m-am îndrăgostit de vorbitul în public și de coaching.
Am fost plecat șase ani în Portugalia unde am început să lucrez ca și grădinar. După trei ani și jumătate și zece locuri de muncă diferite, am ajuns să lucrez in cadrul companiei Action COACH (pe vremea respectivă Action International), care este în continuare firma numărul 1 în lume în domeniul business coaching-ului.
Aici am avut pentru prima dată contact cu evenimente de business, training, public speaking și business coaching. Am început de jos, ca și asistent și mi-am croit drumul în cadrul firmei.
Mai târziu, m-am hotărât să încep propria mea afacere în acest domeniu. M-am întors în România și am devenit cel mai tânăr business coach din Europa.
3. Cum a arătat primul training/eveniment organizat de tine și câte persoane au fost?
Mă voi raporta la primul eveniment din România, pentru că înainte am avut ocazia să organizez multe evenimente, dar toate într-un context economic diferit și având în spate un brand puternic.
În România, însă, lucrurile au stat diferit. Fiind foarte tânăr (25 de ani) și neavând experiență pe piața locală, am avut mari dificultăți în a reuși. Practic, cariera mea arăta prea bine ca sa fie adevărat și din acest motiv nu reușeam să conving oamenii să vină la evenimente/traininguri.
La început ca și orice afacere start-up, eu făceam tot. Eu centram și eu dădeam cu capul. Trimiteam invitații la oameni de afaceri să vină la eveniment. Îi înscriam. Îi sunam să confirm înscrierea. Țineam legătura cu hotelul. Pregăteam materialele pentru sală. Faceam check-in-ul la intrare, după care mergeam și țineam seminarul. La sfârșit, îmi luam rămas bun de la oameni, strângeam materialele și plecam acasă.
La primul eveniment au fost 18 persoane, din care 16 erau prieteni și membri ai familiei. A fost un eșec din punct de vedere financiar, dar nu am renunțat. Știam că orice expert a fost la un moment dat începător.
4. …dar la cel mai recent eveniment?
În acest moment, avem o echipă de 6 persoane care se ocupă doar de evenimente. Avem sute de participanți la fiecare curs. Avem sponsori și parteneri care ne susțin. Avem clienți care și-au transformat viața și afacerea în urma cursurilor. Avem sute de feed-back-uri de la participanți care confirmă valoarea cursurilor. Avem peste 100 de evenimente pe an. Acoperim 80% din România cu evenimente live. Avem participanți care vin din Franța, Italia, Austria sau Germania să participle la cursurile noastre.
Organizăm cele mai mari și cele mai multe evenimente de antreprenoriat din țară.
5. Care a fost apogeul carierei tale până acum?
Nu cred ca am ajuns la apogeul carierei. Nici nu cred că o să existe așa ceva. Cariera, ca și omul, trebuie să fie în continuă creștere. Nu există un punct culminant.
Au fost pe parcurs mai multe momente frumoase, mici victorii sau borne pe drumul succesului.
Momentul în care am fost considerat cel mai bun speaker la evenimentele Business Days.
Momentul în care am avut ocazia să împart scena cu Allan Pease și Brian Tracy.
Momente în care oamenii vin la mine și îmi povestesc felul în care le-am schimbat viața.
Anul în care am trecut de la 2 angajați la 20.
Ziua în care s-au adunat peste 1.000 de oameni de afaceri în Chișinău să asculte seminarul meu.
Zilele în care colegii îmi scriu biletele “de dragoste” spunându-mi cât de fericiți sunt la locul de muncă.
Și alte mici victorii pe care le obținem pe parcurs.
6. A fost un moment în care erai pe punctul de a renunța? Cum ai trecut peste greutăți?
Da. Am început afacerea în 2008, în iulie și până în decembrie 2008 nu reușisem să semnez niciun contract. Investisem toți banii economisiți în Portugalia și deja trăiam pe bani împrumutați de la fratele meu.
Nu aveam bani de chirie, așa că stăteam la fratele meu în living și dormeam pe o canapea cu soția. Nu aveam bani nici de mâncare.
A fost un moment foarte greu și decisiv. A trebuit să hotărăsc dacă renunț la tot și mă angajez sau dacă mă întorc în Portugalia, unde am lăsat ușile deschise.
De Crăciun (2008), părinții soției mele ne-au plătit biletele de avion ca să mergem în Portugalia să petrecem sărbătorile cu ei. Pe drum, citeam o carte a lui Brian Tracy și la un capitol, sub titlu era un citat de Edward Eggleston: “Oamenii persistenți își încep succesul acolo unde alții termină în eșec.”
Atunci mi-am zis: Ok, vreau să fiu un om persistent. Vreau să îmi încep succesul unde alții s-ar fi oprit.
Am continuat să lucrez, să țin seminarii gratuite, să mă promovez și… în doar o luna (sfârșitul lunii ianuarie) am reușit să semnez 4 contracte.
Au urmat 3 ani cu urcușuri și coborâșuri. Cu luni bune și cu luni proaste, dar tot timpul pe un trend ascendent.
Acum, după 6 ani, firma este într-o creștere continuă. Echipa crește de la an la an și avem multe proiecte noi prin care să ajutăm antreprenorii din România.
7. Care e cea mai frumoasă/inedită întâmplare care a avut loc la un eveniment de-al tău?
Cum spuneam mai sus, la fiecare eveniment vin persoane care îmi spun că acele informații i-au salvat de la faliment sau că și-au dublat cifra de afaceri în câteva luni.
Există două momente care îmi vin acum în minte.
Primul s-a întamplat în București, la sfârșitul unui seminar, când a venit un domn la mine, însoțit de un copilaș de 5 ani (Robert). Când am ajuns lângă ei, i-am salutat, iar Robert a sărit să mă îmbrățișeze.
Nu știam care este motivul entuziasmului din partea unui copil de 5 ani, dar părinții mi-au povestit că fuseseră de mai multe ori la cursurile mele și au cumpărat un CD, care conține povești scurte, motivaționale. De atunci, folosesc acel CD de fiecare data cand îl duc și-l aduc pe Robert la și de la grădiniță.
Robert știa aproape toate poveștile pe de rost. Era încântat. Vibra cu acele mesaje.
Este o satisfacție enormă să vezi copii care apreciează munca ta. Ei sunt sinceri și nu îți spun lucuri frumoase doar ca să te facă să te simți bine.
Un alt episod a fost când un om de afaceri din Timișoara mi-a spus că, folosind informațiile de la cursurile mele, și-a dus afacerea de la 2.500.000 de euro, la 4.000.000 de euro.
Sunt momente frumoase, care îți dau forță și entuziasm să mergi mai departe și să ajuți în continuare și mai mulți oameni.
8. … dar cea mai bizară/nostimă întâmplare?
Nu știu. Poate în Suceava, unde a apărut o pisică în sală și a trebuit să o iau în brațe și să rog o colegă să o scoată din sală.
Încercăm tot timpul să facem cursurile să fie educative și distractive, așa că de multe ori ne distram de minune.
9. Care e cel mai bun rezultat pe care l-a avut în business un participant la evenimentele tale?
Spuneam mai sus de omul de afaceri din Timișoara care și-a crescut vânzările de la 2.500.000 de euro, la 4.000.000 de euro. Dar pe lângă el sunt alte zeci, chiar sute de exemple de firme care obțin rezultate care mă suprind și pe mine.
Recent, mi-a scris un domn că în șase luni și-a crescut vânzările cu 250% doar aplicând ce a învățat de la mine.
O doamnă din Cluj mi-a spus că, datorită informațiilor învățate la cursurile mele, a reușit să plece în concediu după 3 ani în care nu fusese nicăieri.
Un tânăr din Timișoara mi-a trimis un mail în care mi-a scris că a ajuns de la taximetrist la manager de dezvoltare la o multinațională aplicând ce a învățat.
Dar cred că exemplul care m-a emoționat cel mai mult a fost o doamnă care mi-a spus că și-a salvat căsnicia datorită seminarului gratuit la care a participat.
Ce aș vrea totuși să sublinez este că meritul nu este al meu. Informațile pe care le predau eu nu sunt atât de fantastice precum rezultatele obținute de participanți. Meritul este al celor care vin la curs, învață și aplică.
10. Ce este Business Mastery și cum ne poate ajuta?
Business Mastery este un program on-line de șase luni, care te învață pas cu pas cum să îți crești afacerea.
După patru ani de activitate în coaching, am ajuns la nivelul în care aveam contracte de coaching semnate pentru doi ani în avans. Mi-am dat seama că nu o să pot sa ajut prea multe afaceri, pentru că și eu am doar 24 de ore. Așa că, împreună cu partenerul meu, Ștefan, care este un expert pe on-line, am construit un program de membership șase luni în care am pus tot ce știu despre afaceri.
Am înregistrat aproape 200 de filmulețe, în care abordez aspectele principale din afacere. Acele lucruri pe care trebuie să se concentreze proprietarul sau cel care este responsabil cu creșterea afacerii.
Sunt strategii despre cum să îți crești vânzările, cum să recrutezi oameni, cum îi motivezi, cum să ai control financiar în afacere, cum să pui afacerea pe pilot automat, în așa fel încât să poți să pleci în concediu fară telefon și acces la internet.
Practic, în șase luni, te învățăm cum să construiești o firmă comercială și rentabilă care funcționează fară tine (fară proprietar). Nu înseamnă că în șase luni se va intampla acest lucru (la mine a durat 4 ani), dar înveți în șase luni.
În acest moment, este cel mai bun program de antreprenoriat din Europa de Est și deja lucrăm la versiunea 2.0, care să aducă și mai multe informații celor din program.
11. Cu ce greșesc de obicei persoanele care participă la un eveniment business?
Din experiența de până acum, există trei categorii de oameni care nu profită la maxim de un eveniment.
1. Cei care nu aplică
Sunt persoane care participă la toate evenimentele posibile, dar nu aplică nimic. Pur și simplu vin o dată sau de două ori pe lună să se drogheze cu entuziasm.
Este o categorie periculoasă, pentru că ei par să știe tot, dar nu au nimic. Iar cei care sunt sceptici față de evenimente de business, se uită la ei și spun: vezi, ți-am zis eu că nu are niciun rost să mergi la astfel de evenimente.
2. Cei care știu tot
A doua greșeală este a celor care vin, dar deja știu tot. Comentează în timpul seminarului. Intervin inoportun. Au tot timpul o părere și ceva de zis.
Pentru aceștia, folosesc o metaforă: cu cât este mai goală căruța, cu atât mai multă gălăgie face.
3. Cei care sunt pasivi
Sunt cei care vin, stau în scaunul lor, dar nu se implică. Nu fac networking. Nu își iau notițe și nu colaborează. Sunt spectatori.
Din păcate, așa sunt și în viață. Viața trece pe langă ei și ei sunt doar niște spectatori.
12. Dacă ar fi să recomanzi o singură carte de business, care ar fi aceasta?
Primii 12 ani în propria afacere și De la grădinar la Business Coach de Lorand Soares Szasz.
Sunt două cărți obligatorii, dacă ești sau vrei să fii antreprenor. Nu spun aceste lucruri pentru că sunt cărțile mele, ci pentru că sunt două cărți care conțin cele mai bune informații despre afaceri și carieră adaptate la piața din România.
13. Ce recomanzi celor care vor să apuce aceeași cale ca tine?
Am trei recomandări.
- Învață
- Învață
- Învață
Nimeni nu se naște expert, dar oricine poate să ajungă în 5-10 ani expert. Învață cât mai mult. Citește. Documentează-te, pentru că un pahar plin are ce să dea mai departe.
14. Dacă ai avea șansa să alegi din nou, ai alege același drum?
Categoric da. Doar că aș face totul mult mai repede și cu și mai multă încredere.
15. Cum crezi că va evolua nișa evenimentelor de business și dezvoltare personală din România în următorii 5 ani?
Dezvoltarea personală este un trend în creștere. Tot mai mulți oameni înteleg că situația lor financiară se datorează nivelului lor de dezvoltare. Tot mai mulți oameni de afaceri conștientizează că cifra de afaceri din firma lor nu crește, dacă ei și angajații lor nu cresc.
Ce am observant în străinătate este că aceste evenimente se mută din ce în ce mai mult pe on-line. Nu vor dispărea de tot evenimentele clasice, pentru că oamenii vor socializare și vor contact direct, dar vom avea o creștere masivă pe on-line.
Vor fi mulți tineri care vor crea conținut de valoare pe bloguri sau video bloguri. Vom avea Justin Bieber-i ai training-urilor. J
Coach-i care vor crea programe on-line de coaching.
Traineri care vor preda prin webinarii și cursuri on-line.
Domeniul dezvoltării personale și profesionale se duce de la multinaționale către individ. Dacă până acum au existat câteva firme mari care împărțeau bugetele de training, în viitor, această piață (care între timp va crește mult) va fi împărțită între aceste firme și mulți alți traineri individuali.
16. O ultimă întrebare… La ce alte noutăți să ne așteptăm în viitor de la tine? Mulțumim pentru răspunsuri!
Lucrăm pe multe fronturi și avem în plan mai multe proiecte care să ajute mediul de afaceri din România. Majoritatea pe on-line, dar în ultimul timp am pus mare accent și pe cărți. Am publicat deja două, până la sfârșitul anului voi publica încă două.
Avem în plan să aducem alți speakeri de talie mondială în România.
Suntem în discuții să lansăm noi produse, în colaborare cu alți experți din Romania…
Și lista continuă, dar prefer să fie surpriză.
Vezi revista online evenimentebiz!