Recent am avut ocazia de a-i lua un interviu lui Tudor Irimiea, președinte și co-fondator Invest Club, primul club dedicat investițiilor la bursă (și nu numai) din România. Acesta are ca principal scop crearea unei comunități care să se adreseze nevoilor oricărui investitor fie că vorbim de cele legate de informații, opinii, analize, networking sau idei. Invest Club este co-fondat de către Tudor Irimiea (economist, broker pe piața de capital), Ionuț Căzan (specialist IT, co-fondator “Primul Medic”) și Adrian Pârvu (avocat, fost broker de acțiuni). Această comunitate se adresează atât investitorilor actuali cât și studenților, celor care doresc să afle mai multe despre bursă, reprezentanți ai companiilor sau persoanelor care caută o alternativă la depozitele bancare.
Clubul este în mare măsură susținut de Bursa de Valori București, lucru care semnifică un mare pas în dezvoltarea pieței de capital și a mediului de afaceri din România. Mai multe detalii în cadrul interviului…
1. Ce este Invest Club și cum a apărut?
Invest Club e un proiect care are două obiective: educația financiară și promovarea bursei locale. Prin acest proiect încercăm să oferim informații despre cum funcționează piața de capital pentru a putea, astfel, pune bazele unei educații financiare adevărate. În opinia noastră educația financiara nu se referă la a economisi un anume procent lunar, la o mentalitate de investitor culeasă din cărți, la a da 110% din tine și a-ți dori cu adevărat să reușești. Înainte de astea trebuie să înțelegi concepte de bază, cum ar fi: ce e masa monetară și cum influențează inflația, cum afectează dobânda de referință mediul economic, ce sunt obligațiunile, de ce un dolar puternic afectează zona Euro, de ce o companie mare din Germania afectează un indice din SUA și, poate chiar, de ce o mină de cupru din Chile poate influența acțiunile unei bănci. După ce înțelegi aceste aspecte, abia atunci poți aplica zeciuiala în finanțele personale. Asta dacă vrei să investești și vrei să o faci cu cap.

Mărturisesc că Invest Club a pornit dintr-o nevoie cat se poate de egoistă. De mult timp păstram legătura cu multi traderi și brokeri pentru a avea acces la cat mai multe păreri despre piață. Apoi ne-am gândit să înființăm un club, pentru noi, cu scopul de a solidifica relațiile. După care ne-am gândit să includem și câțiva investitori cu experiență. Ne-am dat seama că de acest lucru ar putea beneficia și persoanele mai puțin experimentate, iar acestea ne-ar sprijini efortul. În ultima instantă ne-am dat seama că defapt cei mai interesați ar fi cei care nu au mai avut deloc legătură cu bursa, dar care își doresc să afle mai multe despre aceasta, fiind într-un număr mult mai mare, și astfel ar reprezenta un public țintă. Nemaiexistând un astfel de proiect la nivel de tară, am văzut un mare potențial în asta și în același timp am fost siguri că vom fi apreciați pentru eforturile noastre. Nu ne-am înșelat.
Mai mult decât atât, susținerea Bursei de Valori București ne-a confirmat acest lucru.
2. Cui se adresează în mod special Invest Club?
Cum vă spuneam, ne adresăm oricărei persoane dornice să afle detalii despre mediul investițional. Dintre aceștia tinerii sunt cei mai importanți, deoarece ei sunt deschiși, vor să își mărească bagajul de cunoștințe și sunt cei mai prezenți în mediul online. Astfel, sunt cei mai în măsură să promoveze această educație și această formă de investiții.
3. Care sunt principalele activități întreprinse până acum și ce alte planuri aveți pentru viitor?

Pană acum am avut câteva întâlniri ale clubului în care discutăm despre starea generală a pieței și oportunitățile actuale. Pe lângă asta am organizat un workshop intitulat „Cum funcționează bursa?” și vrem ca aceste workshop-uri să aibă un caracter ciclic. Am fost invitați să vorbim la diferite evenimente și am participat la multe astfel de evenimente pentru a promova clubul. Am organizat și o vizionare gratuită a unui documentar despre bursă. În principiu vrem să facem tot ce ne stă în putință pentru a atinge scopurile propuse.
4. Unde crezi că o să ajungă Invest Club în următorii 3 ani?
În 3 ani văd acest club ca fiind o comunitate de referință în investițiile financiare, cu firme de consultantă în parteneriat, cu susținerea majoritatii caselor de brokeraj, cu multi membrii din zona start-up-urilor, cu companii care vor să acționeze ca și Angel Investors, și bineînțeles, cu analize și recomandări de investiții pe marile burse. Vom fi aceia cărora vei vrea să te adresezi dacă lansezi un produs nou, dacă promovezi o platformă de tranzacționare, dacă vrei să recrutezi pentru posturi financiare. Cred eu, o comunitate cu o deschidere spre zona financiară, e un mare asset pentru multi.
5. Cum arată ziua unui trader?
Țigări, energizante, cafea, și distonocalm.
6. Ce îți place cel mai mult la această activitate?
Faptul că în activitatea de tranzacționare nu contează al cui “nepoțel” ești. Contează doar ce ai în cap și cat ești de bun. Ușor cuantificabil.
7. Cum crezi că va evolua industria financiară, în special piața de capital din România în următorii 10 ani? Crezi că vom fi martorii unor noi IPO-uri interesante?
Cred ca industria financiară va trece printr-un proces de ”selectie naturala”. Astfel, cred că în viitor își vor face intrarea pe piață mai multe firme de brokeraj și fonduri străine. Despre aceste firme pot să vă spun un lucru: toate își permit sa piardă bani, însa nici una nu își permite sa își compromită imaginea cu angajați mediocrii, cu abordări de prost gust la telefon, cu o mentalitate balcanică. Iar când aceștia intră pe piață, intră pe principiul ”dezbină și cucereste”. Jucătorii actuali vor avea doua variante: ori se ridică la un standard profesional foarte înalt, ori vor fi dați la o parte. Gândiți-vă unde a fost sistemul bancar acum 15 ani și unde este azi. Același lucru se va întâmpla și pe bursă de îndată ce oamenii vor deveni interesați. Cine știe, poate una din băncile actuale se va dezvolta pe acest segment, și va susține efortul chiar și în pierdere, doar ca sa își solidifice poziția, anticipând o dezvoltare și mizând doar pe veniturile viitoare.
Cât despre IPO-uri, cred ca statul a exploatat ce era de exploatat. Mai sunt puține companii de stat care sa fie atractive. În schimb cred ca o piață alternativă, cum e Aero, care ar exploata sectorul privat, mai ales domeniul IT, ar fi cea pe care vom vedea un interes în viitor și care ar avea un potențial mare de dezvoltare.
8. Ce cărți, site-uri, evenimente sau alte resurse recomanzi celor ce vor să afle mai multe despre finanțe/investiții?
Bineînțeles situl și evenimentele Invest Club
9. Dacă ar fi să dai 3 sfaturi legate de finanțele personale sau investiții care ar fi acestea?
Să înveți, să te documentezi, să iei decizii singur. Nimeni, chiar nimeni, nu dorește ca tu să faci bani.
10. Unde putem afla mai multe despre Invest Club?
Pe situl investclub.ro
