logo_newMulti dintre noi s-au aflat in fata provocarii de a alege cea mai potrivita tehnologie pentru a dezvolta un produs software. Importanta acestei etape nu trebuie sa fie subestimata. In cele din urma, tehnologia pe care o alegi va influenta si proiectul la care lucrezi. Sunt foarte multe cazuri unde alegerea gresita a tehnologiei de dezvoltare a dus la abandonarea proiectului. Si aceste situatii sunt destul de comune.

Multi dintre noi s-au aflat in fata provocarii de a alege cea mai potrivita tehnologie pentru a dezvolta un produs software. Importanta acestei etape nu trebuie sa fie subestimata. In cele din urma, tehnologia pe care o alegi va influenta si proiectul la care lucrezi. Sunt foarte multe cazuri unde alegerea gresita a tehnologiei de dezvoltare a dus la abandonarea proiectului. Si aceste situatii sunt destul de comune.

Alegerea tehnologiei este facuta de un expert care are un anumit nivel de cunostinte si expertiza. Nu planuim sa vedem care sunt aceste cunostinte in mod exact in acest articol. Presupunem ca are propria metoda pe care o foloseste pentru a analiza si alege cea mai buna tehnologie. Acest articol este scris pentru persoana care in cele din urma va decide ce tehnologii urmeaza sa fie folosite in proiect si este responsabila de bunul lui mers – project managerul. Mai mult ca sigur project managerul nu este un expert in tehnologie si nu poate sa faca o evaluare clara a avantajelor si dezavantajelor solutiei recomandate de expert. Aceasta lipsa de competenta tehnica trebuie sa fie compensata de expertiza manageriala care ii va permite sa ia decizia corecta.

Nu este un secret ca acesti experti sunt de obicei subiectivi cand vine vorba de diferitele tehnologii de dezvoltare. Uneori sunt prea entuziasti iar alte ori sunt complet impotriva anumitor tehnologii datorita unor factori precum experienta lor, cercul lor social sau articolele pe care le-au citit. S-au facut experimente care au aratat ca oamenii tind sa supraestimeze beneficiile unei anumite tehnologii pe care o prefera si sa subestimeze dezvantajele, costurile si riscurile asociate acesteia. Si invers este la fel. Daca nu le place o anumita tehnologie pot sa exagereze riscurile si sa reduca pontetialele beneficii. Si sa nu uitam ca oamenii pot sa vina cu destul de multe idei care sa ofere o baza rationala pentru credintele lor.

Pentru a te asigura ca expertul a luat decizia corecta cel mai bine este sa vorbesti cu el si sa vezi daca pare ca are anumite pareri negative fata de o tehnologie. Daca in timpul conversatiei incepe sa iti devina clar ca expertul respectiv este un suporter al unei anumite tehnologii trebuie sa ceri mai multe argumente din partea lui. Acest lucru se bazeaza pe o lege a psihologiei numita disponibilitatea euristicii. Daca o persoana poate sa produca rapid cateva argumente care sa ii sustina punctul de vedere incepe sa creada ca punctul lui de vedere este cel corect. Sa gasesti intre 3 si 6 argumente pentru o idee este usor. Insa daca ii ceri sa vina cu 12 argumente vei vedea ca lucrurile se schimba. Fiecare argument incepe sa devina mai complex si astfel expertul incepe sa nu mai fie asa increzator in opinia sa. Un paradox. Oamenii par sa genereze din ce in ce mai multe argumente in favoarea opiniei lor, dar pentru ca sunt din ce in ce mai dificil de construit, acestia incep sa isi puna semne de intrebare. Deoarece la inceput era usor si acum devine din ce in ce mai greu.

In general principala responsabilitate a unui project manager, atunci cand lucreaza cu un expert, este sa se asigure ca acesta intelege cat de urgenta si serioasa este aceasta sarcina. Este util sa stim ca sunt anumite situatii in care un expert s-ar putea sa nu isi dedice toata energia acestei sarcini:

Este bine sa eviti aceste situatii explicand de ce este importanta sarcina si fiind cat mai implicat in conversatie.