
România are nevoie de 30-40 de ani să schimbe sistemul formal de educație
Sub 10% dintre copiii noștri sunt motivați să meargă la școală, România ocupând ultimul loc din UE la acest capitol. Pentru a produce o schimbare fundamentală în sistemul formal de educație, am avea nevoie de 30-40 de ani.
De unde începem și cum? Aceasta este întrebarea pe care Romanian Business Leaders Summit a pus-o pe agenda publică în deschiderea celei de-a doua zi a summit-ului, în sesiunea: ‘Reforma educației — o abordare antreprenorială’.
‘Nu există viziune și soluții tehnice la nivelul autorităților. Există oameni care stau la butoanele sistemului de educației de 10-15 ani, care nu au fost capabili să producă schimbarea. De aceea schimbarea în educație trebuie să pornească de jos în sus’, a declarat Cristian Hatu, membru fondator al Centrului de Evaluare și Analize Educaționale și speaker la RBLSummit.
Hatu a propus și pus în aplicare un program de schimbare a metodei de predare a fizicii în școli (mai 2011-februarie 2015), cu 1.300 de profesori și 50.000 de elevi implicați la nivel național. Metoda propusă de program, pentru a preda fizica — materie pe care elevii o învață la nivel abstract, teoretic — pune accent pe investigație și cercetare practică, motiv pentru care fizica a devenit materia preferată printre elevii cooptați în program.
O altă inițiativă care propune o schimbare în educația formală vine de la Universitatea de Vest din Timișoara, care a dezvoltat programul EDU4Life, dedicat dezvoltării abilităților studenților pentru piața muncii. Programul extracuricular a cooptat 32 de companii și 500 de studenți în primul an de funcționare și are potențialul de a fi scalat la nivel național, potrivit lui Ovidiu Megan, Decan al Facultății de Economie și Administrare a Afacerilor (FEAA).
Sesiunea plenară i-a mai avut ca invitați pe Anja de Bakker (Team Academy International) și Traian Brumă (Universitatea Alternativă) și a fost moderată de Ionuț Soleanicov (Teach for Romania).
***
Despre RBLSummit 2015:
RBLSummit, aflat la a cea de-a patra ediție, are ca temă ‘Liderii unei lumi în schimbare’ și propune dezbateri și sesiuni de lucru dedicate modelelor de schimbare, în contextul noii realități economice și geopolitice:
* Situația din Ucraina continuă să preocupe în egală măsură oamenii politici, corporațiile și cetățenii.
* În Uniunea Europeană, și în egală măsură în România, motoarele economice sunt mult mai greu de pornit și de menținut în funcțiune.
* Sistemul bancar, cel care ar trebui să pompeze combustibil în mecanismele care țin o economie în funcțiune, reușește puțin sau deloc să își îndeplinească misiunea.
* Un sistem legislativ care legiferează peste noapte împiedică afacerile să se dezvolte și adaugă o doză și mai mare de incertitudine.
* Creșterea unei noi generații — cu valori, atitudini și motivații diferite — produce modificări fundamentale în business și societate.
RBLSummit2015 aduce la un loc pionieri care au căutat deja un răspuns la aceste provocări și care pun în practică noi modele de operare în business.
Summit-ul facilitează cunoașterea experienței unor lideri din mediul antreprenorial și corporatist, din educație, antreprenoriat social și ONG-uri (Citiți mai multe aici: http://www.rbls.ro/Summits).
RBLSummit este organizat anual de către Fundația Romanian Business Leaders (FRBL), o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit a cărei misiune este construcția unei țări mai bune pentru mediul de afaceri și locuitorii ei (citiți pe larg: http://www.rbls.ro/Foundation).
Despre Fundația Romanian Business Leaders:
FRBL este condusă de un board care îi include pe: Mihail Marcu — antreprenor, președinte MedLife; Dragoș Roșca — Chairman Delta Asset Invest, fond de investiții private de capital; Dragoș Anastasiu — director general Eurolines Group; Andreea Roșca — fost jurnalist, consultant în comunicare; Mihaela Perianu — antreprenor, CEO al AIMS Human Capital București și Dale Carnegie Trening România; Ioana Filipescu — managing director Filipescu Visa Financial Advisors.