
10 sfaturi pentru un discurs inspirațional
Un articol de Ovidiu Oltean

Ovidiu Oltean
Brian Tracy spune că există 4 competențe care te pot ajuta să îți dublezi veniturile: marketingul, vânzările, networkingul și … vorbitul în public (public speaking).
Vorbirea este una din puținele activități native care poate fi învățată fără sprijin extern. Faptul că știi să vorbești și o faci fără emoții în fața unui grup de 3-5 persoane cunoscute nu înseamnă automat că vei fi un orator de succes. Din fericire, oricine poate să învețe să susțină un discurs atractiv și captivant.
Primul contact cu oratoria l-am avut în Septembrie 2012 când am participat la o întâlnire a clubului Toastmasters Cluj. Acolo am învățat că această activitate nu se face după ureche, ci se învață, indiferent cât de mult talent ai. Ulterior, m-am specializat din punct de vedere tehnic în cadrul programelor Speaker Elite și Speaker Mastery Bootcamp. Am “mâncat tehnică pe pâine” și acest lucru a adus rezultate în momentul în care am câștigat 4 concursuri naționale de oratorie (2013 și 2014). Pentru a livra un discurs care să inspire e nevoie de mai mult decât tehnică. E nevoie de emoție și energie autentică care să atingă sufletul și mintea celor care te ascultă. În continuare am să îți ofer cele mai de impact și mai des întâlnite 10 sfaturi pe care le-am dat clienților mei pentru a-și optimiza prezentările. Te vor ajuta să captezi atenția publicului, să o menții, să influențezi cu integritate publicul tău și în același timp să te simți extraordinar de bine pe scenă.
1. E despre oamenii din public, nu despre tine.
Să ai emoții e un lucru normal şi arată că îţi pasă de ce urmează să se întâmple şi că eşti prezent. Important e să le ții sub control şi să le foloseşti în avantajul tău. Poţi face acest lucru foarte simplu, dacă devii conştient că prezentarea ta este dedicată publicului şi nu pentru a ieși tu în evidență. Dacă tu eşti pe scenă pentru a oferi valoare oamenilor, atenţia ta se va muta pe ei şi nu vei mai fi îngrijorat de prestaţia ta.
2. Construiește în jurul poveștii
Cea mai rapidă și simplă metodă de a scrie un discurs este să pornești de la o poveste personală. Dacă vei relata o experiență personală vei oferi autenticitate, credibilitate, originalitate discursului tău. Emoțiile pe care le vei transmise vor fi reale și acest lucru te va ajuta să te conectezi foarte bine cu publicul tău.
3.Recuzita e ajutorul tău
Dacă foloseşti slide-uri, recomandarea mea e să le utilizezi pentru a genera emoţie şi nu pentru a transmite informaţie. Nu vrei să muţi atenţia publicului de pe tine pe ecran. Alege să utilizezi poze în loc de text pentru că pozele generează emoție. Dacă e necesară prezența textului, atunci scrie pe un slide maxim 3 linii de text, fiecare cu maxim 5 cuvinte.
4. “TU”, nu “VOI”
Pentru a creea o conexiune mult mai profundă cu publicul, te poţi adresa la persoana a doua singular. Dacă faci acest lucru, la început va fi puţin ciudat, atât pentru tine cât şi pentru public, dar în scurt timp persoanele din public vor simţi că au intrat într-un dialog cu tine şi nu se vor mai considera doar o parte din mulţimea la care te adresezi.
5. Deplasează-te intenționat
Mintea umană este construită să perceapă evoluţia de la stânga la dreapta, din punctul în care privim. Tu, ca speaker, le vei prezenta invers: stânga audienţei este dreapta ta. Dacă vei livra informaţia invers, la nivel subconştient, publicul va intra într-o stare de confuzie. Arată sau stai în dreapta ta când vorbești despre trecut și deplasează-te sau arată spre stânga ta când vorbești despre viitor.
6. Focus pe primele rânduri
Pentru a transmite emoţia şi mesajul persoanelor care nu se află în faţa ta, poți să te foloseşti de vibraţiile care se transmit în cascadă în sală. Concentrează-te pe cei din primele rânduri, comunică cu ei, transmite-le energia ta, iar reacţia acestora se va transmite la rândurile din spatele lor şi aşa mai departe până în spatele sălii. Ocazional, e bine să parcurgi cu privirea întreaga sală și să te deplasezi pe toată lungimea scenei.
7. Dialog, nu narațiune
Prin dialog vei aduce publicul în poveste şi îi vei da posibilitatea să asculte exact ce au spus personajele. De asemenea vei ajuta publicul să își imagineze cum sunt personajele prin modul în care acestea vorbesc. Nu poți realiza acest lucru dacă vei povesti întâmplarea. Dinamica poveștii, schimbările inopinate, umorul, poti fi generate mult mai ușor și vor avea un impact mai mare dacă sunt realizate prin intermediul dialogului.
8. Oferă sugestii, nu directive
10% din public e format din fanii tăi, 10% nu te vor susţine indiferent ce ai spune şi 80% reprezintă masa de oameni pe care îi poţi influenţa. Pentru a avea succes, recomandarea e să oferi opţiuni, nu comenzi. Lasă-i pe ei să decidă ce e mai bine pentru ei. Poți să le spui că ceea ce le prezinți e doar versiunea ta a adevărului și nu e necesar să adere la ea fără să o analizeze mai întâi. Dacă dorești …
9. Repetă senzitiv, nu mecanic
Dacă îţi doreşti ca la final să fii mulţumit şi împăcat cu prestaţia ta şi să nu regreţi ca ai uitat să menţionezi o idee importantă, pregătește-ți temeinic discursul și repetă-l până când ştii că este exact ceea ce vrei sa transmiţi. Recomandarea mea este să îți notezi ideile principale ale discursului și să memorezi ordinea în care ele apar, după care spune discursul cu voce tare și în mișcare (în natură dacă poți, nu în fața oglinzii) până când vei avea 2 livrări cap-coadă fără momente în care să nu îți amintești ce urmează. De fiecare dată vei spune aceleași idei, dar vei folosi cuvinte diferite și astfel vei păstra naturalețea discursului.
10. Folosește-ți gândurile în mod pozitiv
Înainte să intri pe scenă vei avea o sumedenie de idei care îți vor trece prin cap. Vor fi gânduri negative (o să-mi uit discursul, nu vor fi atenți la mine, n-o să știu să le răspund la întrebări, o să tremur, etc.) combinate cu dorința de a reuși. Depinde doar de tine care dintre ele vor primi atenția ta. Repetă în capul tău fraze pozitive: voi da tot ce am mai bun, mă voi bucura de acest moment, informația pe care le-o ofer este utilă. Nu uita: dacă ai ajuns pe scenă înseamnă că există un motiv pentru care s-a întâmplat acest lucru și acest motiv este că există cel puțin o persoană în public care are nevoie de mesajul tău. Altfel s-ar fi întâmplat ceva și nu mai erai acolo.
Îți doresc mult succes și abia aștept să te văd pe scenă!
DESPRE OVIDIU OLTEAN De 4 ori Campion Național la Vorbit în Public (2013, 2014). www.ovidiuoltean.ro Președinte al clubului de public speaking și leadership Toastmasters Cluj. www.cluj.toastmasters.ro Fondator al francizei naționale de evenimente de vorbit în public 5MS. www.5ms.ro Organizator al Atelierului de Life Speaking, destinat descoperiri și integrării poveștilor personale în discursuri. www.lifespeaking.ro Facilitator al programului de vorbit în public Speaker Elite. www.speakerelite.ro
|
Vezi revista online evenimentebiz!